Actualitatea ambasadei

Informare privind rezidenta fiscala a persoanelor fizice

Va aducem la cunostinta ca, prin ordinul Ministrului Finantelor Publice nr.1099/2016 pentru reglementarea unor aspect privind rezidenta in Romania a persoanelor fizice, s-a instituit obligatia ca persoanele fizice, cetateni romani, care pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, sa completeze si sa depuna la organul fiscal central competent “Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la pleacarea din Romania”.

Chestionarele au ca scop respectarea prevederilor legale privind indeplinirea obligatiilor fiscale de catre persoanele fizice care pleaca din Romania si se vor depune la organul fiscal central competent, cu 30 de zile inaintea pleacarii din Romania.

Chestionarele pot fi descarcate de pe site-ul ANAF: www.anaf.ro , sectiunea: asistenta contribuabili, rubrica: Formulare fiscale si Ghid de completare, se completeaza in 2 exemplare si se transmit in una din urmatoarele modalitati:

  • la organul fiscal de la adresa de domiciliu din Romania prin posta cu confirmare de primire;
  • se depun personal sau prin imputernicit la registratura organului fiscal de la adresa de domiciliu din Romania;
  • electronic de catre contribuabilii care detin certificate de semnatura electronic sau sunt inregistrati in serviciul Spatial Privat Virtual.

Necesitatea depunerii chestionarului deriva din faptul ca, persoanele fizice rezidente care, pentru acelasi venit si pentru aceeasi perioada impozabila, sunt supusi impozitului pe venit atat pe teritoriul Romaniei, cat si in statul strain cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, iar respectiva conventie prevede ca metoda de evitare a dublei impuneri metoda creditului fiscal, au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat in Romania a impozitului platit in strainatate.

Persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, care dovedeste schimbarea rezidentei intr-un stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri completeaza chestionarul si este obligata in continuare la plata impozitului pe veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, pentru anul calendaristic in care are loc schimbarea rezidentei, precum si in urmatorii 3 ani.

In conformitate cu prevederile articolului 336, alineatul 3^1 din codul de procedura fiscal constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 la 100 de lei, nedepunerea in termen a chestionarelor pentru stabilirea rezidentei fiscale de catre persoanele fizice obligate potrivit codului fiscal. Aceasta sanctiune se va aplica pentru faptele savarsite dupa data de 01.01.2018.

In vederea informatii contribuabililor cu privire la obligatia de depunere a chestionarelor, ANAF a publicat pe site “Ghidul pentru stabilirea rezidentei fiscale”.

Pentru mai multe informatii se poate accesa urmatorul link: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_StabilireaRezidenteiFiscale_.pdfEditie2017 .

S-a lansat programul de burse oferite de statul român cetățenilor străini pentru anul universitar 2020-2021

20.12.2019

Începând cu 15 decembrie 2019, persoanele interesate își pot depune dosarul pentru înscrierea la concurs. Pentru detalii vă rugăm să consultați metodologia…

MAE și MAI vor notifica cetățenii romani prin SMS cu privire la faptul că urmează să le expire pașaportul

08.03.2018

În cadrul demersurilor derulate în comun de Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Consular, și Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcția…

Informare privind rezidenta fiscala a persoanelor fizice

26.01.2018

Va aducem la cunostinta ca, prin ordinul Ministrului Finantelor Publice nr.1099/2016 pentru reglementarea unor aspect privind rezidenta in Romania a persoanelor fizice,…

Conditii de calatorie

21.09.2018

Ambasada României din Abuja atentioneaza cetatenii romani asupra riscurilor de calatorie in Nigeria si recomanda evitarea deplasarilor in statele Adamawa, Borno…

Avertizare de calatorie

05.04.2017

În prezent, Nigeria se confruntă cu o epidemie de meningită. Pentru călătoriile în acest stat este recomandată vaccinarea antimeningită și evitarea…
  • Infatrans